Help je gebruikers met goed gesorteerde resultaten (Sorteringen 2.0)

12 jul. 2017 | Door: Pascal Vleugels

Help je gebruikers met goed gesorteerde resultaten (Sorteringen 2.0)

Bezoekers van je website verwachten direct te vinden waar ze naar op zoek zijn. De meest relevante content moet dus als eerste op de pagina te zien zijn. Als redactie heb je grote invloed welke content je als eerste op de pagina plaatst. Maar hoe ga je om met automatisch gegenereerde overzichten, bijvoorbeeld alle restaurants in je stad? Met de nieuwe “Sorteringen 2.0″ ordenen we alle overzichten op een logische manier EN bieden we de redactie de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de sortering van deze items.

Hoe werkte de oude situatie

Er zijn twee mogelijke scenario’s denkbaar binnen Citynavigator. Er zijn websites met en sites zonder de “Promoties”-module.

Scenario 1: Website met locaties en “Promoties”-module

Voorbeeld van sorteringen met Promoties-module

Met de “Promoties”-module konden Points Of Interest(s) (POI) door middel van een betaalde vermelding prominenter in de overzichten worden geplaatst (lees: de POI’s met een promotie worden als eerste in de overzichten getoond). Alle overige POI’s werden “willekeurig” op de pagina getoond. Deze willekeurige sortering werd per dag vastgezet. Alle bezoekers van de website kregen per dag dezelfde volgorde van POI’s te zien. Indien de bezoeker de volgende dag terugkeerde, werd een nieuwe “willekeurige” volgorde van kracht. Deze sortering werd op de website aangeboden als de optie: “Standaard”.

Scenario 2: Website met locaties en zonder “Promoties”-module

Voorbeeld van sorteringen zonder Promoties-module

Indien een website niet beschikte over de “Promoties”-module, werden alle POI’s op alfabetische volgorde getoond. Deze sortering werd op de website aangeboden als de optie: “Naam A/Z”. In de praktijk kwam het dus voor dat POI’s met een A of een leesteken in de naam vrijwel altijd als eerste op de pagina worden getoond. Dit is zeer waarschijnlijk een onwenselijk scenario.

Verbeterde resultaten door sortering op populariteit

Voorbeeld van de ordening van POI’s in een overzicht op basis van de nieuwe sorteringen

In een eerder blogartikel schreven we al over alle verbeteringen in het Open Data Platform, daarin hebben we ook gesproken over de migratie van de zoektechnologie SOLR naar Elasticsearch. Door de inzet van Elasticsearch hebben we meer mogelijkheden om zoekresultaten en sorteringen te beïnvloeden.

Om de bezoeker van de website betere resultaten in de overzichten te kunnen bieden, introduceren we een nieuwe standaard sortering: “Populariteit”.

Nieuwe standaard sortering: Populariteit

Deze “Populariteit”-sortering wordt als volgt opgebouwd:

  1. Promotie
    In het Open Data Platform kunnen POI’s door middel van de “Promoties”-module een bepaalde promotiescore meekrijgen. Hoe hoger deze score, hoe hoger deze POI’s in de overzichten komen te staan. POI’s met een promotie zullen altijd als eerste in de overzichten getoond worden binnen de “Populariteit”-sortering. Indien er meerdere items zijn met dezelfde promotie-score, worden deze items (per dag) willekeurig getoond (of er kan door middel van de “Score” hierin redactioneel een volgorde worden bepaald).
  2. Score (nieuwe functionaliteit!)
    De redactie heeft de mogelijkheid om in het Open Data Platform door middel van het nieuwe veld “Score”, de POI een score mee te geven. Hoe hoger de score, hoe hoger de POI terugkomt in de overzichten binnen de “Populariteit”-sortering. (De score kan ook een negatieve waarde zijn, wat betekent dat de POI ook achteraan in de overzichten getoond kan worden.) Standaard heeft een POI een score van “0”. Indien er meerdere items zijn met dezelfde “Score”, worden deze items (per dag) willekeurig getoond.
  3. Random
    Alle items die geen promotie of score hebben, worden (per dag) willekeurig getoond.

Voorbeeld van het nieuwe Score veld in het Open Data Platform

Het verschil tussen promoties en scores

Toekomstige uitbreidingen van “Populariteit”-sortering

In de toekomst zien we nog enkele mogelijkheden om de sortering nog verder te verbeteren en relevanter te maken.

Hoe sorteer je evenementen

Evenementen hebben een extra moeilijkheidsgraad: een datum. Dat is enerzijds een complicerende factor, maar kan ook kansen bieden voor een logische sorteringen. Lees het blogartikel over de nieuwe sorteringen in de uitagenda.

Binnenkort beschikbaar!

In de volgende major update zal de nieuwe sortering automatisch beschikbaar komen. Bij je contactpersoon kun je navragen wanneer de volgende update staat ingepland.

Wat vind jij van deze verbeteringen? Of heb je nog vragen of suggesties? Laat het horen via info@citynavigator.nl

Pascal Vleugels
Bekijk profiel