Contentkwaliteit: hoe goed is jouw data?

24 nov. 2021 | Door: Pascal Vleugels

Contentkwaliteit: hoe goed is jouw data?

Een goede website leunt natuurlijk ontzettend op goede content. Kennis van jouw bestemming is key. Goede data om jou als website beheerder te ondersteunen is daarbij erg belangrijk. Maar welke data heb je eigenlijk beschikbaar? En hoe goed is die data? Hoe kan die data jou helpen om het nóg beter te doen? In dit artikel geven we je een aantal tips en mogelijkheden om meer te doen met je data.

Inhoud:

Relevante content op de website: geef bezoekers wat ze willen!

Het merendeel van jouw bezoekers komt op de website via Google. Ze komen binnen via een zoekterm en verwachten dan ook direct te vinden waar ze naar zoeken. Veelal komt de bezoeker op een relevante pagina terecht (zeer waarschijnlijk een landingspagina). De homepage is ook nog steeds een van de meest bezochte pagina’s. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je bezoekers blij worden van die pagina en vinden waar ze naar op zoek zijn?

Gebruik data om onderbouwde keuzes te maken

Hoe zorg je ervoor dat je de meest belangrijke onderwerpen op de juiste plek zet? Daarvoor kun je data gebruiken. Data die je redelijk eenvoudig kunt verzamelen:

  1. Toptaken: Vraag waar je bezoekers voor komen
  2. Statistiekenanalyse: Kijk wat je bezoekers doen

Quote van Margaret Mead

Toptaken: vraag waar je bezoekers voor komen

De makkelijkste manier om erachter te komen welke content jouw bezoekers het meest interessant vinden, is door het ze te vragen. Hiervoor hebben we het toptakenonderzoek ontwikkeld. Met dit onderzoek vragen we jouw websitebezoeker welke onderwerpen ze van de website bezoeken. Zodra er voldoende respondenten zijn, kunnen we een analyse maken van de meest gezochte onderwerpen. Op basis deze databron kun je de toptaken voor jouw website (of pagina) gaan samenstellen.

In bovenstaand voorbeeld zien we de toptaken van een middelgrote regio in Nederland. De toptaken volgens de respondenten zijn:

  1. Wandelen
  2. Fietsen
  3. Routes
  4. Buiten activiteiten
  5. Evenementen
  6. Natuurgebieden

Deze 6 onderwerpen zijn voor maar liefst 42% van de bezoekers de onderwerpen waar ze naar op zoek zijn. Dat betekent dus ook dat ze NIET op zoek zijn naar de overige 58%...

Voor de meeste regio’s in Nederland geldt dat bovenstaande onderwerpen de meest gewilde onderwerpen zijn. Voor steden en dorpen ligt het accent uiteraard anders. Door op je website gebruik te maken van deze toptaken, kun je je bezoekers direct leiden naar de content waar ze (zeer waarschijnlijk!) naar op zoek zijn. Zorg er dus voor dat deze toptaken zo prominent mogelijk aanwezig zijn op jouw pagina’s. Maak jij al gebruik van het Hero pagepart? Daar help je ze pas écht mee.

Benieuwd naar de toptaken van jouw bestemming? We helpen je graag met een toptakenonderzoek.

Statistiekenanalyse: kijk wat je bezoekers doen

Grote kans dat jouw website is gekoppeld aan Google Analytics. Met Google Analytics is het erg eenvoudig om te kijken welke pagina’s op jouw website “het meest populair” zijn. Een voordeel van deze methode is dat je snel kunt zien welke pagina’s het meest bekeken zijn (bijv. aantal pageviews), maar een groot nadeel is dat je dus niet weet wat je “mist”. Iets wat niet (of moeilijk) op je website te vinden is, kan immers ook niet bekeken worden. We adviseren dus ook om je statistiekenanalyse altijd te voorzien van een toptakenonderzoek of een zoekwoordenonderzoek.


Op basis van zowel de uitkomsten van het toptakenonderzoek als de statistiekenanalyse, weet je waar je bezoekers interesse in hebben. Op basis van deze data kun je je pagina’s gaan optimaliseren.

Zet jij data aan het werk voor jouw website?

Benieuwd naar de mogelijkheden en resultaten van een toptakenonderzoek of statistiekenanalyse? We vertellen je er graag meer over

Kwaliteit van data in het Open Data Platform

De content op je website wordt voor een groot gedeelte verrijkt met data uit het Open Data Platform. Of het nu gaat om horecagelegenheden, verblijfsaccommodaties, routes of evenementen; alle toeristische data is beschikbaar in het Open Data Platform. Maar hoe “goed” is die data eigenlijk? Is de content wel up-to-date? Is de content wel rijk genoeg gevuld? Is de data wel meertalig beschikbaar? Om hierachter te komen, hebben we iets nieuws ontwikkeld: de ODP 0-meting.

Dit kan de ODP 0-meting

Door middel van een eenmalige rapportage kunnen we de staat van de data in jouw eigen Open Data Platform in kaart brengen en analyseren. Op verschillende onderdelen krijg je inzicht in “hoe goed” je data gevuld is. Hieronder lichten we de verschillende mogelijkheden toe.

Is mijn data meertalig beschikbaar?

Als bestemming met een internationaal karakter is het uiteraard ook belangrijk dat alle data in het Open Data Platform in meerdere talen beschikbaar is. Je kunt zelf bepalen welke talen je in het Open Data Platform beschikbaar wilt maken. In de eerste rapportage zie je “per itemtype” (locaties, evenementen, deals, routes) hoeveel items er daadwerkelijk vertaald zijn.

In bovenstaand voorbeeld, zie je dat maar 27% van alle locaties en maar 4% van alle evenementen is vertaald in het Engels.

In het Open Data Platform kun je zelf een filter instellen, waarmee je alle items kunt bekijken die geen vertaling beschikbaar hebben voor een specifieke taal.

Op deze manier is het mogelijk om het meertalige aanbod op je website een flinke upgrade te geven! Mocht je hulp zoeken met het vertalen van je data? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Is mijn data volledig?

Hoe rijker je data is gevuld, hoe meer je ermee kunt en hoe beter je de bezoekers ermee helpt. In onderstaande rapportage zie je per itemtype (per taal) of de meest belangrijkste content gevuld is:

Locaties & evenementen

Deals & arrangementen

Routes

De rapportage is uit te breiden met specifieke extra content. Wil je bijvoorbeeld weten hoe vaak de routebeschrijving is gevuld? Of wellicht het telefoonnummer? Deze informatie kunnen we eenvoudig voor jou toevoegen in jouw eigen rapportage.

Met deze rapportage heb je snel een inzicht in de volledigheid van jouw data. Wil je weten welke items welke informatie missen? Door middel van een export kunnen we je precies vertellen welke items nog niet volledig gevuld zijn.

Is mijn data actueel?

Hoe verser jouw data, hoe waardevoller hij is. Als een item al drie jaar niet meer aangepast is, heb je grote kans dat de data niet meer actueel is. Wellicht zijn de openingstijden gewijzigd, heeft het interieur een ander uiterlijk gekregen of zijn er wijzigingen in het aanbod van de ondernemer. Het is dus belangrijk om je data zo actueel mogelijk te houden. In onderstaande rapportage zie je per itemtype (per taal) hoe lang geleden de content voor het laatst aangepast is.

In bovenstaand voorbeeld zie je dat 95% van de Nederlandse locaties langer dan een maand geleden voor het laatst gewijzigd zijn. 76% is zelfs langer dan 6 maanden geleden gewijzigd! Het gemiddeld aantal dagen sinds de laatste wijziging is bijna 3 jaar!

Onderneem actie: zorg dat jouw data op orde is!

We snappen dat je het druk hebt en dat het best arbeidsintensief is om alles up-to-date te houden. Met de ODP 0-meting heb je de inzichten om te kijken hoe gezond jouw data op dit moment is. Wil je daar iets aan veranderen? We helpen je graag! Ons team van content redacteuren kan je helpen met het up-to-date brengen van jouw data en een flinke kwaliteitsboost te geven.

Wil jij ook een 0-meting van jouw data?

We kunnen een eenmalige 0-meting voor je uitvoeren. Je krijgt een interactief dashboard waarin je zelf kunt kijken wat de gezondheid van jouw data in het Open Data Platform is. Daarnaast ontvang je van ons een analyse hoe je je content kunt verbeteren. Desgewenst kunnen we ook een benchmark uitvoeren, hoe gezond jouw data is, in vergelijking met soortgelijke bestemmingen. Wil je op gezette tijden een herhaling van de meting? Dat is uiteraard ook mogelijk. Heb je vragen of interesse? Neem contact met ons op. We helpen je graag

Pascal Vleugels
Bekijk profiel