Contentdistributie: verspreid je content via meerdere kanalen met minimale moeite

28 jul. 2022 | Door: Pascal Vleugels

Contentdistributie: verspreid je content via meerdere kanalen met minimale moeite

Als webredactie ben je voortdurend bezig met het verzamelen en creëren van waardevolle content. Je wilt dat zoveel mogelijk (relevante) mensen deze content ook gaan zien. Je kunt natuurlijk alles op je eigen website plaatsen, maar er zijn zoveel meer kanalen waar je eigen mooie content kunt verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan sociale media, nieuwsbrieven, regiopartners, ondernemers in jouw bestemming of andere online platformen. Hoe kun je dit op een slimme en efficiënte manier doen?

Je kunt uiteraard alles kopiëren en plakken op alle verschillende kanalen, maar dat kan natuurlijk veel slimmer en efficiënter. Met een goede contentdistributiestrategie kun je met minimale moeite, maximale verspreiding bereiken bij relevante doelgroepen.

Pssst....heb je de podcast met Laura Nieuwenhuis van Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei al geluisterd?

Al bloggend zag ze veel destinaties, maar nu steekt ze de handen uit de mouwen als marketing coördinator bij Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. Hoe gaat zij daar om met verschillende kanalen, doelgroepen en content? En welke ambities heeft RBT Heuvelrug op het gebied van contentdistributie?

<iframe width="100%" height="300" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1339203856&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true"></iframe><div style="font-size: 10px; color: #cccccc;line-break: anywhere;word-break: normal;overflow: hidden;white-space: nowrap;text-overflow: ellipsis; font-family: Interstate,Lucida Grande,Lucida Sans Unicode,Lucida Sans,Garuda,Verdana,Tahoma,sans-serif;font-weight: 100;"><a href="https://soundcloud.com/insiders-online" title="Insiders Online" target="_blank" style="color: #cccccc; text-decoration: none;">Insiders Online</a> · <a href="https://soundcloud.com/insiders-online/lauranieuwenhuisheuvelrug" title="RBT Heuvelrug & Vallei & contentdistributie" target="_blank" style="color: #cccccc; text-decoration: none;">RBT Heuvelrug & Vallei & contentdistributie</a></div>

(Open de podcast via Soundcloud)

Dit zijn de tools waarmee we je kunnen helpen met jouw contentdistributie

  1. Je eigen website
  2. Technische API
  3. Widget
  4. RSS-feed
  5. Connectoren

Je eigen website als primaire contentkanaal

Met een eigen website heb je natuurlijk een fantastische plek om al je mooie waardevolle content op te plaatsen. Als je gebruik maakt van de Citynavigator toolbox heb je een flink aantal pageparts, modules en functionaliteiten om al deze content zo optimaal mogelijk te ontsluiten. Door middel van een koppeling met ons Open Data Platform kun je ook grote hoeveelheden data ontsluiten via filterbare overzichten en kaarten.

Technische API

Zonder al te veel technische terminologie te gebruiken is een API een datastroom die een programmeur kan gebruiken om data op te halen en te tonen. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van alle evenementen in de provincie Friesland die dit weekend plaatsvinden, gesorteerd op welke het eerst plaatsvinden (voorbeeld: Uitagenda Friesland).

We gebruiken hem zelf ook!

Je eigen Citynavigator website maakt ook gebruik van een API. Wij hebben al een aantal slimme modules en functionaliteiten gebouwd, zodat je direct aan de slag kunt. Maar onze API kunnen we ook beschikbaar stellen voor externe partners. Een programmeur (of webbureau) kan door gebruik te maken van onze API zijn eigen website of app bouwen. Door middel van regeltjes, filters en programmeercode kun je vervolgens zelf een bepaalde functionaliteit boven om data op te halen en te tonen. We hebben uiteraard uitgebreide documentatie beschikbaar voor de technische mensen.

Widget

Heb je geen verstand van programmeren? Of wil je "gewoon" iets simpels op je eigen website? Dan is een widget wellicht iets voor jou. Met een widget kun je eenvoudig een kant-en-klaar stukje code kopiëren en plakken in je eigen website. Maar wat is zo'n widget dan? Dat kan uiteraard van alles zijn, maar we geven een eenvoudig voorbeeld.

Toon het meest actuele aanbod uit de regio op je website

Stel je wilt het actuele uitagenda-aanbod uit jouw regio tonen op websites in de regio (dus niet je eigen website). Dat kunnen bijvoorbeeld cultuurpartners in de buurt zijn. Dan kun je een widget maken die de eerst aankomende evenementen in een overzichtje toont. Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

RSS-feed

Indien je gebruik maakt van blogberichten of nieuwsberichten, kun je gebruik maken van een RSS-feed. Dat is een eenvoudige actuele lijst van artikelen. Deze lijst van artikelen kan uitgelezen worden door een RSS-lezer. Je krijgt dan een overzicht van artikelen (titel, afbeelding en hyperlink).

Als je zelf een RSS-feed aanbiedt aan externe partijen, kunnen zij dus JOUW blogberichten op hun eigen site tonen. Er zal altijd een terugverwijzing zijn naar het originele artikel op jouw eigen website.

Daarnaast is het ook mogelijk om door middel van nieuwsbrief-software (bijv, Mailchimp of Spotler) geautomatiseerde e-mails te sturen met de meest recente blogartikelen.

Lees meer in het artikel: Deel je blogberichten met RSS

Connectoren

We hebben er al eerder een artikel over geschreven: Verrijk je website met externe databronnen en connectors. Maar wist je dat je met een connector ook data kunt uitwisselen met een Open Data Platform van een andere stad, regio of gebied? Zo kun je jouw data uitwisselen met een buurgemeente, om samen regiobreed aanbod aan te kunnen bieden. Handig toch?

Pascal Vleugels
Bekijk profiel