16 onmisbare verbeteringen in het Open Data Platform in 2019

3 dec. 2019 | Door: Pascal Vleugels

16 onmisbare verbeteringen in het Open Data Platform in 2019

Het jaar loopt bijna ten einde en dan komt de tijd van terugblikken en lijstjes. Vol trots blikken we terug op een mooi jaar, vol met optimalisaties en doorontwikkelingen in het Citynavigator Open Data Platform. Als we terugkijken naar alle zaken die we in 2019 hebben gemaakt, dan beseffen we pas hoe snel dingen "wennen".

Hieronder vind je 16 functionaliteiten die we in 2019 ontwikkeld hebben (wij vinden ze nu al onmisbaar!):

  1. Filteren op applicatie in het organisatie-overzicht
  2. Toevoegen van tussenstops (fiets-en wandelknooppunten) via de routekaart
  3. Stel het start-/eindpunt van een route in op basis van een POI of knooppunt
  4. Preview-weergave voor metadata, twitter en open graph
  5. Opslaan en verder bewerken
  6. Regiofilter uitgebreid met getekende gebieden
  7. Gegevens uit GPX automatisch ophalen en vullen in beschikbare velden
  8. Foutmeldingen nog duidelijker maken
  9. Interface van het Open Data Platform vertalen naar Duits en Engels
  10. Mogelijkheid om bij gebruikers en organisaties te zoeken op voornaam + achternaam
  11. Filter toevoegen voor ‘onderliggende organisaties’
  12. “Naam” toevoegen bij adresgegevens
  13. Behouden filteropties na bewerking item
  14. Makkelijker items koppelen met de nieuwe item selector
  15. Koppel PDF-documenten bij routes
  16. Opslaan-knop altijd in beeld

Filteren op applicatie in het organisatie-overzicht

In het overzicht van organisaties (wanneer je ingelogd bent in het ODP) kun je nu ook filteren op een applicatie. Vervolgens krijg je een overzicht van alle organisaties die voldoen aan de applicatie-filter. Dit was een lang gekoesterde wens vanuit Marketing Groningen, veel plezier ermee!

Toevoegen van tussenstops (fiets- en wandelknooppunten) via de routekaart

Bij het aanmaken of bewerken van een route is het nu mogelijk om een extra kaartlaag te activeren. Deze kaartlaag toont alle beschikbare fiets- en/of wandelknooppunten. Deze knooppunten kun je nu via de kaart toevoegen aan de totale lijst met tussenstops. Het maken van een route is hierdoor een stuk eenvoudiger geworden.

Stel het start-/eindpunt van een route in op basis van een POI of knooppunt

Kies een startpunt

In de routemodule is het nu mogelijk om een POI, fiets- of wandelknooppunt te koppelen als startpunt of als eindpunt. Op deze manier hoef je dus niet zelf handmatig een adres in te voeren.

Preview-weergave voor metadata, twitter en open graph

In het Open Data Platform hebben we een SEO Snippet Preview tool ingebouwd, waarmee je kunt zien hoe jouw zoekresultaat er ongeveer eruit komt te zien. Wanneer de SEO-informatie wordt ingevoerd, ziet een gebruiker nu een voorbeeld van hoe de informatie er eruit kan komen te zien in zoekmachines (Google). Lees meer

Opslaan en verder bewerken

Met de knop "Opslaan en verder" bewerken kun je direct door met het bewerken van je item na het opslaan. Lees meer

Regiofilter uitgebreid met getekende gebieden

Teken een gebied op de kaart

Het is nu mogelijk om gebieden toe te voegen op basis van een getekend gebied op de kaart. Dit gebied werkt op basis van coördinaten i.p.v. postcodes. Lees meer

Gegevens uit GPX automatisch ophalen en vullen in beschikbare velden

Indien een GPX wordt geupload bij een route, worden automatisch de adresvelden gevuld door middel van reverse geocoding. Hierbij hoef je dus niet zelf te puzzelen welke informatie voor het start-/eindpunt ingevoerd moeten worden.

Foutmeldingen nog duidelijker maken

Vanuit VisitBrabant kregen we de feedback dat ondernemers moeite hadden met het invullen van de ODP-formulieren als er een veld niet of verkeerd gevuld was. Daar hebben we iets aan gedaan. Indien een formulier nu een fout bevat, scrollen we automatisch naar de bovenkant van het formulier en openen we het tabblad waar de foutmelding zich op bevindt.

Interface van het Open Data Platform vertalen naar Duits en Engels

De Interface van ODP is nu ook volledig beschikbaar in de Duitse en Engelse taal.

Mogelijkheid om bij gebruikers en organisaties te zoeken op voornaam + achternaam

In de ODP-overzichten van gebruikers en organisaties wordt nu ook gezocht in de velden “voornaam” en “achternaam” wanneer gebruik wordt gemaakt van het zoekveld. Zo is het nog eenvoudiger om gebruikers en organisaties te vinden.

Filter toevoegen voor ‘onderliggende organisaties'

Indien deze filter in ODP wordt gekozen, kunnen alle items van alle onderliggende organisaties van een gekozen organisatie bekeken worden in het overzicht. We hopen dat Marketing Groningen (en alle anderen) hier blij van worden!

"Naam" toevoegen bij adresgegevens

Soms komt het voor dat je niet genoeg hebt aan een straat en huisnummer. Noordwijk kwam bij ons met het probleem dat er vaak geen concreet adres is, maar meer een duiding als "Bij paal 35". Dat kan nu. Er is een extra veld toegevoegd bij adresgegevens waarmee een aanvullend label toegevoegd kan worden.

Behouden filteropties na bewerking item

Wanneer een item wordt opgeslagen in het ODP, zullen de filters van het overzicht bewaard blijven. Hiermee kun je sneller en eenvoudiger meerdere items bewerken, zonder iedere keer de filters opnieuw in te hoeven stellen.

Makkelijker items koppelen met de nieuwe item selector

Het wordt makkelijker om verschillende items aan elkaar te koppelen in het Open Data Platform. Door de nieuwe “item selector” heb je alle filter- en zoekmogelijkheden tot je beschikking om de juiste items te vinden die je aan elkaar wilt verbinden. Lees meer

Koppel PDF-documenten bij routes

Bij een route kun je nu (naast de optie op te linken naar een externe website) ook een PDF uploaden van de route. Deze wordt dan als download aangeboden aan de bezoeker.

Opslaan-knop altijd in beeld

Het lijkt alsof het altijd zo geweest is, maar in 2019 hebben we ervoor gezorgd dat de "opslaan" knop altijd boven in beeld aanwezig is. Zo werkt het toch weer een stukje makkelijker en sneller!

Bovenstaande lijst is maar een greep uit de vele doorontwikkelingen. In 2019 zijn we van ODP versie 3.9 naar ODP versie 3.17 gegaan, inclusief honderden kleine optimalisaties en "bug fixes".

Op naar 2020!

Pascal Vleugels
Bekijk profiel